Müdürlük: 0288 246 1516 Öğrenci İşleri: 0288 246 1517
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Fen Bilimleri Enstitüsü

2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı Ders Muafiyet Talepleri

18/01/2023 10:32:12 - 18/01/2023 17:50:20 - 298 Okunma

2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılında ders muafiyet talebinde bulunacak olan değerli öğrencilerimizin, ENO.FR.004-Ders Muafiyeti Başvuru Formu, Transkript Belgesi ve onaylı ders içerikleriyle birlikte 30 Ocak 2023 tarihi mesai bitimine kadar Enstitümüz öğrenci işleri birimine başvuru yapması gerekmektedir. İlgili tarihler dışında yapılan ders muafiyet talepleri dikkate alınmayacaktır.

Ders muafiyeti ile ilgili detaylı bilgi aşağıda sunulmuştur.

 

Kırklareli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği

Kredi aktarma ve ders muafiyeti

MADDE 31 – (1) Öğrencilerin; özel öğrencilik, yatay geçiş ve diğer lisansüstü programlardan aldıkları derslerden muaf olmaları ve buna bağlı olarak süre eksiltme şartları, öğrencinin programa hangi aşamadan itibaren başlayacağı ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ile ilgili enstitü yönetim kurulu tarafından karara bağlanır.

(2) Öğrencilerin, daha önceki yıllarda başarılı oldukları derslerden muafiyet istedikleri dersleri belirten bir dilekçe ve ekinde not döküm belgesi ile ders içeriklerini kapsayan onaylı belgelerle, akademik takvimde belirtilen tarihlerde ilgili enstitü müdürlüğüne başvurmaları gerekir. Belirlenen sürelerden sonra yapılan kredi aktarma ve ders muafiyeti talepleri kabul edilmez.

(3) Kredi aktarma ve ders muafiyetinde uygulanacak esaslar şunlardır:

a) Kredi aktarım ve muafiyet talebi yapılacak dersin, öğrenci tarafından son beş yıl içinde alınmış olması gerekir.

b) Muafiyet verilecek dersin eşdeğerliği, zorunlu veya seçmeli ders olmasına bakılmaksızın AKTS ve içerik uyumu esas alınarak belirlenir. Diğer yükseköğretim kurumunda alınan dersin AKTS kredisinin düşük olması durumunda derslerin öğrenme çıktıları karşılaştırılır. Öğrenme çıktıları eşdeğer kabul edilirse diğer yükseköğretim kurumunda AKTS kredisi düşük olan bir ders Üniversitede AKTS kredisi yüksek olan bir derse intibak ettirilebilir.

c) Yatay geçiş yoluyla kabul edilmiş ve/veya daha önce herhangi bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programlarında asıl öğrenci olarak öğrenim görmüş, herhangi bir nedenle öğrenimini yarıda bırakmış ve Üniversitede bir lisansüstü programa yeniden asıl öğrenci olarak kayıt yaptırmış öğrencilerin söz konusu programlarda başarılı oldukları derslerin muafiyet işlemlerinde, muafiyet verilen derslerin, öğrencinin kayıtlı olduğu lisansüstü programda tamamlaması gereken derslerin tamamına intibak ettirilmesine karar verilebilir.

ç) Tezsiz yüksek lisans programından tezli yüksek lisans programına geçiş yapan öğrenciler için; tezsiz yüksek lisans programında aldıkları derslerin tamamı ilgili anabilim dalı başkanlığının önerisi ve ilgili enstitü yönetim kurulu kararıyla tezli yüksek lisans programındaki derslerin yerine sayılabilir. Derslerin tamamı sayılan öğrencilerin, tezli yüksek lisans programında yer alan seminer dersini alması zorunludur. Tezsiz yüksek lisans programında geçen süreler tezli yüksek lisans programındaki süreye dâhil edilir.

d) Lisansüstü programa asıl öğrenci olarak kabul edilmiş öğrencilerin daha önceki yıllarda özel öğrenci olarak aldığı ve başarılı oldukları derslerin muafiyet işlemlerinde, muafiyet verilen dersler kayıtlı olunan lisansüstü programda tamamlanması gereken derslerin %50’sini geçemez.

e) Bilimsel hazırlık programında kredi aktarma ve ders muafiyeti işlemleri yapılmaz.

f) Öğrencinin, lisans öğreniminde başarılı olduğu dersler yüksek lisans öğreniminde ders yüküne ve kredisine sayılmaz.

g) Öğrencinin, lisans ve yüksek lisans öğreniminde başarılı olduğu dersler doktora öğreniminde ders yüküne ve kredisine sayılmaz.

ğ) Diğer lisansüstü programlardan alınan derslere muafiyet verilebilmesi için; muafiyet talebinde bulunulan dersin/derslerin başarı notunun, 30 uncu maddenin dördüncü fıkrasında belirlenen harf notlarından yüksek lisans için en az CC harf notu veya karşılığı, doktora için en az CB harf notu veya karşılığı olması gerekir.

h) İlgili enstitü yönetim kurulunca muafiyetleri kabul edilen öğrencilerin ders ve/veya derslerinin notları, bu fıkranın (ğ) bendi uyarınca belirlenen harf notlarına göre öğrenci bilgi sistemine işlenerek, not ortalaması hesaplanmasında değerlendirmeye katılır.

(4) Muafiyet talebi, ilgili enstitü yönetim kurulu tarafından karara bağlanıncaya kadar öğrenci, muafiyet talebinde bulunduğu derse devam etmekle yükümlüdür.

Muafiyet

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.